De toekomst van podcasten

toekomst van podcasten
Podcasten is al eens eerder trending geweest en sinds 2019 lijkt het op weg te zijn naar een sterke comeback. Wat is de toekomst van podcasten? En hebben we te maken met een hype of een lange termijn trend?

Deel dit bericht

Al in 2015 zag ik de potentie van podcasten. Dat kwam omdat ik op dat moment veel luisterboeken luisterde en de grote voordelen zag van audio-content. Je kunt het namelijk eenvoudig consumeren tijdens andere activiteiten, zoals autorijden, grasmaaien, hardlopen, etc. 

En het was op dat moment ook makkelijker om te produceren en ik vermoed dat dat de echte reden was, waarom ik de potentie van podcasten zag als marketingkanaal. In die tijd had ik veel moeite om spelfout-vrij te schrijven en ik werd daar regelmatig op gewezen door lezers. 

Ik weet niet precies waarom ik toch door ben gegaan met bloggen, maar ik vermoed dat het was omdat in die tijd weinig van mijn volgers podcasts luisterden en wel blogs lazen. Bovendien maakte ik in die tijd nog veel how-to content. En daar leent audio zich doorgaans wat minder goed voor.

Waarom nu dan wel groot inzetten op podcasten?

Er kwamen een aantal zaken samen die mij lieten inzien dat podcasten the next big thing zou gaan worden. Ik som eerst de ‘triggers’ voor je op en sluit af met de onderbouwing en mijn persoonlijke visie op de toekomst van podcasten.

De triggers: What's happening with podcasting?

Doelgroep

Ik hoorde mensen praten over non-fictie podcasts die nooit meer een boek hadden gelezen na hun schooltijd.

Corona

Door de Corona lockdown moest ik een videoserie omzetten naar een podcast.

Affiliate inkomsten

Ik heb ooit een blog geschreven over podcast microfoons en de inkomsten schoten door het dak.

Mijn voorbeelden gingen podcasten

Alle mensen die ik serieus neem in mijn vakgebied begonnen meer te podcasten en minder te schrijven.

Het is grappig hoe dat soort dingen gaan. Al een hele tijd zag ik dingen rondom podcasten gebeuren en dan ineens komt al die input samen en vormt het een ‘aha!-moment’. In mijn geval vormden de Corona lockdown en mijn affiliate inkomsten de laatste puzzelstukjes die nodig waren om tot inzicht te komen.

Want al een hele tijd zag ik de mensen die ik online volg overstappen op podcasten. De hoeveelheid geschreven content liep terug en ze produceerden veel meer audio content. Maar dat was voor mij nog niet voldoende bewijs dat podcasten zou ontploffen qua populariteit.

Dat was toen ik ervaren ondernemers wilde gaan interviewen op video en de Corona lockdown roet in het eten gooide. Omdat ik al een aantal mooie namen had gestrikt voor de videoserie, wilde ik het project toch doorzetten. Desnoods als een podcast.

En toen schoten mijn affiliate inkomsten door het dak. Ik had ooit een artikel geschreven over podcast microfoons en voor iedere aankoop via mijn link, ontving ik een commissie. Jarenlang leverde mij dat zo’n €30 per maand op. En nu ineens was dat €300.

Ik besloot uit de zoeken waar dat door kwam en zag dat de trend al wat langer aan de gang was. En dat was genoeg om een avondje te besteden aan het uitzoeken van wat er aan de hand was met podcasten.

Onderbouwing van de trend

Laat ik voorop stellen dat op het moment dat ik mijn research deed, de trend net zo goed had kunnen afzwakken. Dus ondanks dat het bewijs dat ik voor mezelf vond nu heel sterk lijkt, was er toen geen enkele zekerheid dat de toekomst van podcasten zich zo zou ontwikkelen.

Nu zit podcasten in een ander stadium van de trends en heb ik meer strategische informatie en inzichten die mij doen geloven dat podcasten de komende 10 jaar alleen maar groter gaat worden. Op die toekomst kom ik terug in mijn visie op podcasts in de toekomst.

Nu wil ik eerst even stilstaan bij de informatie die ik vond toen ik op zoek ging naar informatie rondom de podcast trend. Vooral omdat ik voor mezelf wilde vaststellen dat het niet een kortstondige opleving was, maar een trend waar toekomst in zit.

Het bewijs: Podcasting is here to stay for the long term

Big tech is all-in

Spotify, Google, Apple en Amazon zetten groots in op podcasten en investeren er miljarden in.

De trendlijn is overduidelijk

Als je de trenddata bekijkt, dan is het duidelijk dat podcasten bezig is met een ongekende opmars.

Audio past bij de mens

Mensen leren al eeuwen van elkaar via spraak en het consumeren van audio is gaat ons van nature goed af.

Podcasts passen in ons leven

Podcasten past goed bij de overladen agenda's die we hebben, doordat je het kunt consumeren tijdens andere activiteiten en dead-time.

Apple is al sinds 2005 actief in de podcastwereld, maar sinds kort zetten ook Spotify en Google groots in op podcasten. Zo was er veel aandacht voor de Joe Rogan / Spotify deal die Joe naar verluid $100.000.000 heeft opgeleverd. Daarnaast gaf Spotify nog zo’n 400 miljoen dollar uit aan overnames van bedrijven die actief zijn/waren in podcasting.

Een productmanager die bij Google verantwoordelijk is voor de podcast-tak, gaf tijdens een interview met Geekwire aan dat Google de komende jaren flink zal investeren in het beter vindbaar maken van podcasts. En ook Amazon kondigde recent aan dat het gaat inzetten op podcasts.

Dus Big Tech is all-in. 

Maar dat is niet het enige wat ik tegenkwam. Ik besloot ook Google Trends te raadplegen en ook daar bevestigde de grafiek heel duidelijk dat podcasten wint aan interesse, zoals je hieronder kunt zien.

Podcast interesse trend

In verschillende interviews met psychologen, marketeers, ondernemers, journalisten en zelfs historici werd steeds benadrukt dat luisteren om informatie te verwerken de mens al eeuwen bijzonder goed afgaat. Veel beter dan bijvoorbeeld lezen, waar de mensen veel later pas mee is begonnen.

En tot slot past podcasten uitstekend in ons steeds drukker wordende levens, omdat je podcasten kunt combineren met andere (lichte) activiteiten, zoals autorijden, huishoudelijke taken, wandelen, fietsen, etc.

Mijn visie op de toekomst van podcasten

Podcasten wordt door velen het nieuwe bloggen genoemd en hoewel ik niet denk dat podcasts het bloggen volledig gaat vervangen, denk ik dat podcasts straks een dominante plek gaat innemen in het audio landschap.

Want het podcasten heeft een paar hele grote voordelen ten opzichte van veel andere marketingkanalen, namelijk;

Vooral die laatste is belangrijk voor bedrijven en ondernemers. Want waar Google, Facebook, Instagram en LinkedIn bepalen wie jouw content ziet, heb je bij podcasten veel meer controle over wie jouw content ziet.

Zo kun je jouw podcast delen op je blog, via een nieuwsbrief, de socials of via jouw Springcast podcast website.

Die laatste kun je eenvoudig koppelen aan Google Tagmanager, waardoor je ook nog eens veel meer data kunt verzamelen over jouw doelgroep.

Samenvattend

Podcasten is terug van weggeweest is bezig met een zeer krachtige comeback en niet alleen de investeringen van de Big tech bedrijven ondersteunen dat, maar ook de trenddata laat zien dat podcasten hier is om te blijven.

De toekomst van podcasten ziet er dus rooskleurig uit voor zowel de korte als de lange termijn. Wil je aan de slag gaan met podcasten? Check dan onze posts over het beginnen van een podcast.

Nico Oud

Nico Oud

Een ondernemer met een missie. Een missie om ondernemers te helpen om hun doelen te bereiken. Als business coach deel ik mijn meer dan 20 jaar ervaring en met Springcast help ik ondernemers om hun boodschap te verspreiden middels podcasts. Zelf ben ik ook een fanatiek podcast luisteraar en producent.

Meer content